growingplantsoil

Niezwykle ważna dla roślinności jest gleba. Od tego, jaką glebą dysponujemy, zależy, jakie rośliny możemy uprawiać i jak łatwo będzie nam poradzić sobie z pracami gospodarskimi w ogrodzie. Wiedząc, z jakim rodzajem gleby mamy do czynienia, możemy dobrze rozplanować rozmieszczenie roślin,

a także dobrać odpowiedni sposób nawożenia i uprawy. Dopasowane do gleby rośliny szybciej rosną i wymagają mniej uwagi. Bez wątpienia warto poświęcić chwilę czasu na zbadanie rodzaju i jakości gleby – z pewnością zaprocentuje to w przyszłości. Istnieje kilka metod badania gleby, ale najbardziej uznana jest ta przeprowadzana na podstawie wskazówek opracowanych przez Schlichtinga i Blume'a w tabeli z 1966 roku. Aby dowiedzieć się, jakie jest podłoże w naszym ogrodzie, wystarczy wziąć do ręki grudkę wilgotnej ziemi i spróbować uformować z niej wałek. Jeżeli można uformować tylko cieniutki wałek, wówczas wiadomo, że mamy do czynienia z piaskiem lub piaskiem gliniastym. Taka gleba wyróżnia się jasnym kolorem i widocznymi ziarnami piasku. Po deszczu nie powstają w niej kałuże. Jest sypka i lekka, ale nie stanowi dobrego podłoża dla roślin, bo zbyt łatwo przepuszcza wodę wraz z substancjami mineralnymi. Przez brak wypłukiwanych składników mineralnych jest mało urodzajna.

Na takiej glebie dobrze czują się konwalie majowe, rozchodniki, naparstnice, berberysy, jałowce, sosny i świerki. Można poprawić właściwości gleby lekkiej, dodając do niej obornik, torf, kompost, a nawet niewielkie ilości gliny. Później należy przekopać ją na głębokość do 20 cm. Jeśli możemy uformować średnio gruby wałek, wtedy wiadomo, że gleba jest ciężka. Taka gleba to zazwyczaj gleba gliniasta. Zawiera dużo iłu i ciężko jest ją uprawiać. W tym przypadku problemy sprawia brak powietrza w podłożu, a także bardzo słaba przepuszczalność wody. Po deszczu na takiej glebie tworzą się kałuże, a w skrajnych wypadkach gromadzenie wody może prowadzić nawet do gnicia roślin. Po wyschnięciu gleby gliniastej twardnieje ona i pęka, co z kolei powoduje naruszenie korzeni roślin. Aby zwiększyć przepuszczalność gliny, dodajemy do niej piasku. Jeżeli nie mamy wyboru i musimy posadzić w takiej glebie nielubiącą jej roślinę, możemy wykopać dla niej dołek i wypełnić go żyźniejszą ziemią z dodatkiem nawozu.

Na ciężkim podłożu dobrze rosną wilczomlecze błotne, liliowce, jesiony, brzozy omszone i kaliny koralowe. Najlepszym rodzajem gleby jest gleba próchniczna. Ma czarny lub ciemnobrązowy kolor, występują w niej fragmenty obumarłych roślin. Jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużo próchnicy, ponadto gromadzi idealną ilość powietrza i wody. Ważną kwestią jest również odczyn gleby. Aby go zbadać, powinno się pobrać kilka próbek z różnych miejsc ogrodu, z płytszych warstw ziemi. Do zbadania konieczne będzie użycie kwasomierza. Aktualnie w ofercie sklepów są nie tylko chemiczne kwasomierze polowe, ale również kwasomierze elektroniczne. Gleba może mieć odczyn kwasowy – od 4 do 6,5 pH, albo zasadowy – od 6,5 do 8 pH. Warto pamiętać, że zbyt kwaśny odczyn jest dla roślin bardzo niekorzystny. Aby podwyższyć pH gleby, można do niej dodać zmieloną kredę lub nawozy wapniowo-magnezowe. Taki zabieg powtarza się co kilka lat. Do nielicznych roślin, które tolerują mocno kwaśną glebę należą: wrzosy, wrzośce, azalie, borówki, koniczyny, hortensje i magnolie. [zdjęcie: simonkoležnik ]

Jagram Ogrody