Szklarnia_Edwardian Marzec a szczególnie końcówka miesiąca to dobry czas na przygotowywanie rozsad kwiatowych, zwłaszcza jeśli chodzi o rośliny jednoroczne – zarówno o pierwsze wysiewy nasion do gruntu, jak i przygotowanie sadzonek bardziej wrażliwych na chłód gatunków do późniejszego ozdobienia ogrodu.

Siew do gruntu

Część roślin, zwłaszcza tych rosnących naturalnie w umiarkowanym klimacie, czyli przystosowanych do wiosennych przymrozków, można siać bezpośrednio do gruntu już w marcu. Chodzi tutaj zarówno o kwiaty, jaki o niektóre, bardziej odporne warzywa. Najważniejsze gatunki ozdobne, które już w marcu mogą zaczynać rosnąć w gruncie, to mak ogrodowy, różne odmiany chabrów, groszek pachnący, gipsówka letnią, ostróżki, miłek letni, rezeda wonna , a także czarnuszka damasceńska (która oprócz ozdobnego wyglądu ma właściwości lecznicze, a jej nasiona stosuje się czasem jako przyprawę). W marcu do gruntu siać można również niektóre odporne na przymrozki warzywa, szczególnie dotyczy to takich gatunków jak: wczesna marchewka, pietruszka, buraki liściowe wczesnych odmian, roszponka, bób, groch, szpinak,  koper, rzodkiewka, pasternak, szczaw, czosnek, anyż i cebula (siew lub sadzenie dymki). Jeśli rośliny wzejdą zbyt gęsto, należy je przerwać, pozostawiając najmocniejsze okazy, lub przeflancować w inne miejsce.

Podział bulw, kłączy i rozsadzanie bylin

Wczesna wiosna to również najlepszy czas na podział bylin w ogrodzie – bez względu na sposób użyty do wegetatywnego rozmnażania roślin efekty tych zabiegów najczęściej można uznać za naprawdę dobre. Zależnie od charakterystycznego dla każdego gatunku systemu korzeniowego podziału dokonuje się, przecinając bulwy, rozdzielając cebulki lub rozplątując korzenie poszczególnych roślin, uzyskując pojedyncze sadzonki. Najważniejsze rośliny wieloletnie, które łatwo przetrzymują podziały to przede wszystkim: lawenda, gęsiówka żagwin, tulipany, kosaćce, piwonie, liliowce, astry, krwawniki, rudbekie, liliowce, floksy, żonkile, gęsiówka, żagwin, marcinki, floksy, rozchodniki.

Mini szklarnia w ogrodzie

Niestety prawda jest taka, że większość roślin nie lubi albo nawet nie toleruje przymrozków i nawet jedna chłodna noc może sprawić, że nasze wysiłki zostaną zmarnowane – kwiaty nie zakwitną, a warzywa nie wydadzą plonów. Dlatego też wrażliwe gatunki, albo te które wymagają dłuższego okresu wegetacji, warto wysiać wcześniej w miejscu, gdzie można im zapewnić optymalne warunki do kiełkowania i wegetacji. Mimo kosztów związanych z tym rozwiązaniem najlepszym posunięciem w tej sytuacji jest szklarnia ogrodowa. Jej zakup to dość duży jednorazowy wydatek, jednak jeśli ogrodnictwo to nasza pasja, warto z pewnością poświęcić tę kwotę. Dzięki temu cieszyć będziemy się własną doskonałej jakości rozsadą, co do której mamy dodatkowo pewność, że wyhodowana została bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Jeśli chodzi o rozsady warzywne to w marcu i kwietniu można już hodować w domu flance selera, pora, sałaty, warzyw kapustnych, karczochów, pomidorów, papryki, bakłażanów oraz licznych ziół, z których najważniejsze to: majeranek, bazylia, lubczyk, majeranek, estragon, oregano (czyli lebiodka pospolita), melisa lekarska, rozmaryn, szałwia i inne. Wczesna wiosna to również czas na siew jednorocznych roślin kwiatowych, które w późniejszych miesiącach przesadzić będzie można do ogrodu, by dość szybko cieszyć się z ich wspaniałych kwiatów. Najważniejsze gatunki, które w naszym klimacie hoduje się z rozsady to: szkarłaty, floksy, aksamitki,  astry, goździki, begonie stale kwitnące, heliotropy, celozje, dalie, lobelie, wiesiołki, czubatki, nagietki lekarskie, petunie, płomyki Drummonda, rączniki pospolite, tunbergie oskrzydlone, wiekuistki, suchokwiaty,  niecierpki, farbowniki, kocanki, nieśmiertelniki, smagliczki, cynie, rozchodniki sine, werbenę, len wielkokwiatowy, dziwaczki, nemezję, złocień maruna oraz lwie paszcze.

Jagram Ogrody