Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Jednym z powodów, dla których tak wiele osób go uwielbia, jest jeden niepozorny gatunek. Chodzi oczywiście o konwalię majową.

Ta niewielka roślinka występuje naturalnie na terenie Polski, można ją spotkać w lasach, chętnie uprawia się ją również w przydomowych ogródkach i na działkach. Znaczenie gospodarcze czy przemysłowe konwalii jest niewielkie, jednak ze względu na piękny wygląd, upajający zapach i sympatię społeczną zaliczamy ją do roślin powszechnych. Gdy kwitną konwalie, można uznać, że wiosna trwa w najlepsze! Konwalia z powodu swojej popularności oraz powszechnego występowania na terytorium Polski ma wiele regionalnych i ludowych nazw - konwalia leśna, lanusz, lanka, lanuszka, końska grzywa, lilia podobna, gładysz, konwalilia, konwalyja majowa, kokoryczka, lanysz, majówka, padolna. Natomiast ze względu na biały kolor i porę kwitnienia przypadającą na maj i czerwiec konwalia majowa często stanowi przybranie sukienek komunijnych oraz sukni ślubnych. Można w tym czasie spotkać ją również w kościołach. Drobne kwiaty o kształcie dzwonków rozmieszczone na małych łodyżkach to symbol niewinności. Konwalia majowa to bylina – naturalnie spotkać można ją w klimacie umiarkowanym w Europie i Azji, w Ameryce Północnej i Japonii stanowi gatunek inwazyjny, a specyficzna odmiana konwalii rośnie w górach Ameryki Południowej. Wbrew swemu delikatnemu wyglądowi konwalia to roślina odporna, rośnie dobrze na glebach dość zasobnych w składniki pokarmowe, naturalnie występuje w miejscach o kwaśnym odczynie gleby (pH około 4). Roślina ta preferuje stanowiska półcieniste i zacienione, słabo znosi suszę, jednak nie szkodzą jej inne cechy środowiska – znosi mrozy poniżej -20 stopni, dla pełnego cyklu wegetacyjnego wymaga jedynie 130 dni z temperaturą powyżej zera, po pożarach lub innych zniszczeniach naziemnych część odradza się w kolejnym roku z kłączy. Im więcej słońca dostaje roślina tym piękniej i obficiej zakwita, im więcej cienia, tym bardziej dorodne są liście konwalii. Konwalia tworzy rozległe połacie pokryte gęstym kobiercem liści i kwiatów, może być stosowana jako roślina okrywowa. W Polsce konwalia majowa występująca naturalnie od 1957 roku objęta jest częściową ochroną gatunkową. Konwalia oprócz walorów wizualnych jest także ważnym składnikiem zielarskim – posiada silne działanie nasercowe, jest składnikiem wielu leków, a przez specjalistów jest uznawana za lepiej tolerowaną przez organizm i bezpieczniejszą niż naparstnica. Konwalia ma również działanie moczopędne oraz słabe działanie uspokajające. Jednak ze względu na zmienną zawartość substancji czynnych w roślinie w zależności od warunków zaleca się stosowanie jedynie gotowych preparatów z tej rośliny. Dla osób zdrowych spożycie liści, owoców lub kwiatów konwalii może okazać się bardzo niebezpieczne, roślina jest silnie trująca i może nawet spowodować śmierć. Olejki eteryczne z konwalii o charakterystycznym słodkim zapachu są powszechnie wykorzystywane w kosmetykach i perfumach. Proszek z konwalii ze względu na działanie drażniące na błony śluzowe stosowany jest jako składnik tabaki. [zdjęcia: clip works, hern42]

Autor: Ogrody Jagram